zondag 5 januari 2014

Voetbalbond overweegt klacht tegen strip Rode Duivels


Door: redactie − 23/12/13, 15u52  − Bron: Belga
© tj-editions.com. Fragment uit 'De Braziliaanse Droom'.
De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) denkt eraan om een klacht in te dienen tegen een strip met de titel 'De Braziliaanse Droom', die in november werd uitgebracht door TJ Editions.
In het beeldverhaal, waarin de geschiedenis van de Rode Duivels op de Wereldbekers sinds 1930 wordt verteld, wordt mogelijk het portretrecht geschonden, zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. De uitgever zelf laat aan het persagentschap Belga weten dat hij officieel nog niet op de hoogte is gebracht.

Exclusiviteitscontract
Volgens de KBVB heeft uitgeverij TJ Editions geen toelating om de namen van de spelers en het logo van de voetbalbond te gebruiken. Bovendien heeft de KBVB met Joker Editions al een exclusiviteitscontract gesloten over de uitgave van stripalbums over de Rode Duivels. "Wij hopen dat de KBVB nu snel in actie schiet om die nieuwe strip uit de winkelrekken te halen, want afspraken zijn afspraken", reageert Héloïse Dautricourt van Joker Editions in de kranten.

"De geschiedenis van de Rode Duivels behoort tot het Belgische volk. Het gaat hier om een fictief verhaal", luidt dan weer de uitleg bij TJ Editions. "We hebben trouwens aan de Belgische voetbalbond gevraagd of er een samenwerking mogelijk was. Maar we hebben geen antwoord gekregen, en dus ook geen verbod." De uitgeverij benadrukt ook dat hij nog geen klacht van de KBVB heeft ontvangen.

Enkele maanden geleden had de Belgische voetbalbond al een klacht ingediend tegen het 'Jaarboek Voetbal' van Uitgeverij Van Halewyck, eveneens wegens de schending van het portretrecht. De rechter stelde de KBVB toen in het ongelijk.

bron : 
http://www.demorgen.be/dm/nl/17246/Rode-Duivels/article/detail/1763078/2013/12/23/Voetbalbond-overweegt-klacht-tegen-strip-Rode-Duivels.dhtml

Motivering 
Dit artikel gaat weer over een schending van de privacy. Zomaar namen en logo's gebruiken als je geen toestemming hebt, dat kan toch niet. Dan zou je bij wijze van spreken zomaar over een bepaald persoon een artikel kunnen schrijven en dit opsturen naar de lokale krant, dat doe je toch ook niet? Zoals je ziet komen er altijd problemen van, het komt in de boekenwinkels te liggen. Hoezo denk je dat niemand dit gaat merken? Je moet altijd eerst toestemming krijgen voor je ergens aan begint. Speel het eerlijk en je komt het verst.

Wat is literatuur?


Dit is een vraag waarvan ik kon vaststellen dat velen onder ons die niet kunnen beantwoorden . De oorzaak hiervan is waarschijnlijk omdat het ook geen duidelijke definitie heeft zoals de meeste andere woorden, bv. Als je “stoel” opzoekt in het woordenboek krijg je dit: meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten.  Als je literatuur opzoekt krijg je niet één maar meerdere omschrijvingen, zoals: 1) gedichten en verzonnen verhalen die tot de cultuur behoren; 2) boeken en artikelen over een bepaald onderwerp.  Met deze omschrijvingen van literatuur wordt je er niet wijzer op. Daarom ga ik jullie proberen om het woord literatuur een duidelijke en verstaanbare definitie te geven.

Is literatuur de definitie die we op het internet vinden? Als je namelijk op google “literatuur” intypt krijg je heel wat zoekresultaten. Wikipedia geeft aan dat literatuur het geheel van teksten is waarvan geoordeeld wordt dat ze universele waarde hebben. Mijn vraag is nog altijd niet beantwoordt, die van jullie wel?
We weten ondertussen dat literatuur met teksten te maken heeft, zo ver is duidelijk. Maar wanneer kunnen we zeggen dat een tekst literatuur is of niet? Als je in de boekenwinkel rondloopt, staan de boeken gesorteerd per genre: kids, romans, koken, informatief, hobby, literatuur... Zijn alle boeken die zich onder deze laatste categorie bevinden ook echt literatuur? Wel ik kan je vertellen dat de verkoopsters in de winkel evenveel weten over dit onderwerp als wij, niets. Zij weten ook niet precies of dit literatuur is of niet. Ze hebben er geen boekendeskundige bijgehaald om hen te vertellen of het nu literatuur is of niet. Volgens mij wordt het boek in het rek literatuur geplaatst als het nergens anders past. Ik zag immers nog nooit een onderverdeling “allerlei” in de boekenwinkels.

Aan de hand van de antwoorden op de vraag: “Wat is literatuur?” die ik aan familie en vrienden stelden formuleerde ik enkele vragen. Aan de hand van deze vragen stelde ik een determinatieschema op om te bepalen of een boek literatuur is of niet. Dit schema staat onderaan dit artikel weergegeven.

Wat ik onder literatuur versta: “Inhoudelijk moeilijke boeken, niet voor tieners geschikt.” Literatuur bestaat ook niet in strip- of pocketversie. Literatuur is naar mijn mening voor echte boekenwurmen die misschien al een jaartje ouder zijn.

Literatuur spreekt mij persoonlijk niet aan. Misschien komt dit wel doordat ik nog nooit een literair werk heb gelezen en moet ik mijn mening wel herzien na het verplichte lezen van een literair werk dit schooljaar.

Hopelijk kan dit schema u helpen bij het bepalen of een boek de titel literatuur waard is of niet.




bron : Minnen Chloé

Boete voor lekken pseudoniem J.K. Rowling


De advocaat die vorig jaar verklapte dat Harry Potter-auteur J.K. Rowling onder het pseudoniem Robert Galbraith de detective The Cuckoo's Calling had geschreven, heeft een boete gekregen.
  • © ap.
Hij moet volgens de BBC 1.000 Britse pond, ruim 1.200 euro, betalen voor het schenden van privacy-regels en kreeg een schriftelijke berisping van zijn beroepsgroep.

Chris Cossage gaf de vertrouwelijke informatie door aan een vriendin van zijn echtgenote. Die verklapte dat weer aan een bevriende journalist zodat het geheim uiteindelijk in de Sunday Times van 14 juli werd onthuld.

Rowling liet vorig jaar in de rechtbank verklaren "verbijsterd en bedroefd" te zijn door het "fundamentele verraad van vertrouwen", waarna het advocatenkantoor excuses aanbood en een schadevergoeding overmaakte aan een goed doel.


bron : http://www.demorgen.be/dm/nl/4651/Boeken/article/detail/1767086/2014/01/02/Boete-voor-lekken-pseudoniem-J-K-Rowling.dhtml

Motivering 
Ik heb dit artikel gekozen omdat ik pas de film over J.K. Rowling heb gezien en die heeft me echt gepakt. Zij heeft zoveel moeite moeten doen om aan de top te geraken. Ze staat nu bekend als de schrijfster van Harry Potter, de reden waarom ze onder een andere naam heeft geschreven is denk ik omdat ze anders zo gekoppeld wordt aan haar Harry Potter boeken. De mensen weten niet dat ze nog andere dingen kan schrijven en gaan er van uit dat het geschreven is voor kinderen. Daarom vind ik het ook heel erg dat iemand dit verklapt heeft en dat het zelfs in de krant kwam te staan. Rowling mag zelf kiezen onder welke naam ze schrijft en wat ze schrijft. Privacy schenden doe je niet.