dinsdag 3 juni 2014

BART MOEYAERT DERTIG JAAR SCHRIJVER



do 14/11/2013 - 17:03Dertig jaar geleden debuteerde schrijver Bart Moeyaert met 'Duet met valse noten'. Zijn naam is intussen een begrip geworden. Hoe kijkt hij zelf terug op zijn schrijversloopbaan? 

BART MOEYAERT WINT DE BOEKENLEEUW MET 'WIE KLOPT DAAR?' 
o 
De Boekenleeuw gaat naar Bart Moeyaert voor het prentenboek ‘Wie klopt daar?’. Dat maakte hij samen met compagnon de route illustratrice Gerda Gendooven. 
BART MOEYAERT OVER 'IEMANDS LIEF' 
“Thuis werd mij altijd gezegd: schrijver is geen beroep. Je moet eerst iets anders worden en schrijven doe je er dan maar bij.” Toch wist Bart Moeyaert het op z’n twintigste wel zeker: schrijven was het enige wat hij wilde doen. Hij werkte nog een tijdlang als redacteur voor verschillende tijdschriften ‘om geld te verdienen’. Maar toen hij daar moest vertrekken, kreeg hij van zijn hoofdredacteur te horen: “Ge zult mij nog dankbaar zijn”. En gelijk had hij. “In het diepe gegooid worden en echt voluit gaan voor het schrijverschap was precies wat ik nodig had”, herinnert Moeyaert zich. 
  
Schrijver voor iedereen 
Bart Moeyaert debuteerde in oktober 1983 met ‘Duet met valse noten’, een verhaal dat ontstond uit de dagboekaantekeningen die hij als veertienjarige maakte. En sindsdien is het niet meer gestopt. Moeyaert schreef romans, gedichten en toneel op maat van kinderen en volwassenen en viel herhaaldelijk in de prijzen. Maar noem hem geen jeugdschrijver. Daar heeft hij een hekel aan. “Ik wil niet dat er zo’n label op mijn hoofd plakt. Dat zou betekenen dat mensen je niet meer lezen omdat je toch maar een jeugdschrijver bent, of ze lezen je werk op een andere manier die niet per se de goede is”. 
Inzicht 
Op 11 november stond Bart Moeyaert op de planken in Amuz. Samen met het Il Gardellino-ensemble bracht hij zijn bewerking van ‘L’histoire du soldat naar een libretto van Ramuz, op muziek van Stravinsky. Moeyaert maakte deze bewerking in 2010 op vraag van de Nederlandse violiste Janine Janssen. Het zou slechts eenmaal worden opgevoerd. Maar ondertussen is er toch een boekje van gekomen, en recent dus een tweede optreden met Il Gardellino naar aanleiding van het jaarlijkse Vredesconcert. ‘Iemands lief’, zo heet de versie van Moeyaert, is het verhaal soldaat Popov die twee weken congĂ© krijgt van de oorlog en naar huis mag. Maar onderweg verkoopt Benjamin Popov, “geen held, gewoon iemands lief en iemands zoon,” zijn ziel aan de duivel. 
In 2006 en 2007 was Bart Moeyaert stadsdichter van Antwerpen. Die ervaring heeft hem als schrijver grondig door elkaar geschud. Hij noemt het zijn eigen kleine oorlog.  “Vroeger schreef ik tussen mijn vier muren en was ik vooral met mijn eigen binnenwereld bezig. Nu begrijp ik dat woorden en verhalen echt iets kunnen betekenen voor mensen, dat ze wel degelijk impact hebben”. De tweede belangrijke les die het stadsdichterschap bijbracht, was het besef van zijn eigen engagement.“Mijn woorden en gedichten klinken misschien niet zo luid, maar ze hebben minstens zoveel impact als die van de grootste brulapen die over alles een mening hebben”. 
  
De dikke Moeyaert 
Ter ere van dertig jaar schrijverschap is er nu de bundel ‘Jij en ik en alle andere kinderen’, een lijvig boek met verhalen en gedichten die Bart Moeyaert in de loop van zijn schrijversloopbaan bijeenpende. ‘De dikke Moeyaert’ noemt hij het al lachend. "De titel is precies wat er staat. Wij zijn allemaal kind geweest, al vergeten we dat wel eens." 
De illustraties zijn van zes top-illustratoren die voor de schrijver van betekenis zijn: Gerda DendoovenKorneel Detailleur, Wolf Erlbruch, Marije Tolman, AndrĂ© Sollie en Rotraut Susanne Berner. De vormgeving is van Herman Houbrechts. 
Tot juni 2014 is Bart Moeyaert writer-in-residence in de Permeke bibliotheek in Antwerpen waar hij een jaar lang eigenzinnige ingrepen pleegt in de programmatie. Wat gaat Bart Moeyaert doen als de drukte rond zijn dertigste schrijversverjaardag is geluwd? “Ik heb me twee dingen voorgenomen: minder perfectionistisch zijn en luidop leren vloeken.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten